Paleo
Diyet adını Paleolitik Çağ’dan, yani avcı ve toplayıcı atalarımızın
çağından alıyor. Bu nedenle de felsefesi, sadece atalarımızın yiyebilme
imkanı bulduğu besinleri tüketmemiz; işlemden geçmiş her türlü besini
göz ardı etmemiz üzerine kuruludur.
Yiyin:
Yiyin:
- Doğal beslenmiş hayvanların etini
- Balık/deniz ürünleri
- Taze meyve ve sebze
- Yumurta
- Yemiş ve tohumlu yiyecekler
- Sağlıklı yağlar (Zeytin, ceviz, keten tohumu, Avustralya fındığı, avokado, Hindistan cevizi)
Yemeyin:
- Tam taneli tahıl
- Baklagiller (Fıstık da dahil)
- Süt ürünleri
- Rafine şeker
- Patates
- İşlemden geçmiş yiyecek
- Tuz
- İşlenmiş Ayçiçek yağı
Paleo Diyet’i hayatının bir parçası yapmak isteyenlere birkaç öneri:
• Kahvaltıda basit bir omlet yapın. Soğan sote, baharat, mantar ve brokoliyi zeytinyağında pişirin; omega 3 zengini veya doğal ortamında yetişmiş tavukların yumurtasını, birkaç dilim hindi veya tavuk göğsünü ekleyin.
• Kahvaltıda basit bir omlet yapın. Soğan sote, baharat, mantar ve brokoliyi zeytinyağında pişirin; omega 3 zengini veya doğal ortamında yetişmiş tavukların yumurtasını, birkaç dilim hindi veya tavuk göğsünü ekleyin.
•
Paleo öğle yemekleri de basit: Hafta başında içine istediğinizi
koyabileceğiniz büyük bir salata yapın. Ispanak, turp, dolmalık biber,
patlıcan, havuç, avokado, ceviz, badem ve elma dilimleri ya da armut
koyun. Salatayı sıkıca kapanabilen bir kaba alın. Her sabah içinden bir
porsiyonluk alarak biraz et veya istediğiniz bir deniz ürününü ekleyin.
Zeytinyağı ve limon suyuyla karıştırın.
•
Akşam yemeğinde herhangi bir makarna tarifi yerine spagetti kabağını
deneyin. Üzerine pesto sos, domates ve sarımsaklı sos veya köfte
koyabilirsiniz.
•
Kuşkonmaz, brokoli ve ıspanak kısa bir süre buharda pişirilebilir.
Somon balığı, pisi balığı veya diğer filetolar da sebze, zeytinyağı ve
sarımsakla servis edilebilir.
•
Kırmızı meyveler ve diğer sulu meyveler mükemmel tatlı seçenekleridir.
Havuç ve kereviz çubukları, dilimlenmiş meyve ve çiğ yemişler de öğün
araları için idealdir.
Dr. Cordain’in son kitabı Paleo Cevabı’ndan (The Paleo Answer) örnek yemekler:
Dr. Cordain’in son kitabı Paleo Cevabı’ndan (The Paleo Answer) örnek yemekler:
Kahvaltı: Omega
3 veya açık alanda yemlemiş tavuk yumurtasını zeytinyağı ve doğranmış
maydanozla pişirin. Mevsimine göre taze meyve ve bitkisel çay.
Atıştırma: Dilimlenmiş biftek, taze kayısı veya mevsim meyvesi.
Öğle yemeği: Tavuklu (üzerinde zeytinyağı ve limon sosuyla) Sezar salata, bitki çayı.
Atıştırma: Elma dilimleri, çiğ ceviz.
Akşam yemeği: Domates
ve avokado dilimleri; ızgarada pişmiş derisiz hindi göğsü; buharda
pişmiş brokoli, havuç ve enginar; bir kase taze böğürtlen, üzüm ve
badem; bir bardak beyaz şarap ya da maden suyu. (Açıkçası atalarımız
için şarap pek mümkün değildi ama 85:15 kuralı haftada bir kez Paleo
diyeti dışında üç besin tüketmenize izin veriyor.)
